Anvelopele de iarnă au un rol deosebit de important în asigurarea stabilității pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață și polei. Acest tip de cauciucuri este diferit de cel de vară, atât prin compoziție, fiind fabricat dintr-un material care nu-și pierde elasticitatea dacă temperaturile scad mult sub zero grade Celsius, cât și prin forma și dispunerea șanțurilor radiale, care sunt proiectate special pentru a asigura o aderență maximă pe drumurile alunecoase. Toți conducătorii auto din România sunt obligați prin lege să-și doteze autovehiculele cu astfel de anvelope pe durata sezonului rece, când se circulă în condiții clare de iarnă. Oferta producătorilor în această privință este una extrem de bogată, mai ales în ceea ce privește prețul și caracteristicile speciale ale cauciucurilor. Din această cauză, șoferii trebuie să cunoască proprietățile lor, pentru a putea face o achiziție corectă.
În articolul de mai jos veți afla diferite informații despre anvelopele de iarnă și despre criteriile de care trebuie să țineți cont când vreți să le achiziționați pe cele mai bune. De asemenea, veți afla câteva recomandări de cauciucuri care au excelat în testele făcute de diverse instituții și entități cu rol în siguranța în trafic.
Cuprins:
1. Caracteristicile celor mai bune anvelope de iarnă
1.1. Criterii în alegerea celor mai bune anvelope de iarnă
1.2. Cum se recunoaște o ofertă bună de anvelope de iarnă
2. Producători renumiți de anvelope de iarnă
2.1. Anvelope de iarnă Pirelli
2.2. Anvelope de iarnă Dunlop
2.3. Anvelope de iarnă Michelin
2.4. Anvelope de iarnă Goodyear
2.5. Anvelope de iarnă Nokian
2.6. Anvelope de iarnă Continental
2.7. Anvelope de iarnă Firestone
3. Recomandări de anvelope de iarnă cu performanțe deosebite
1. Caracteristicile celor mai bune anvelope de iarnă
O anvelopă excelentă pentru drumurile acoperite cu zăpadă, polei sau gheață trebuie să ofere proprietarului unele caracteristici care să contribuie într-un mod esențial la parcurgerea drumurilor în condiții de siguranță maximă. Acest lucru se face în trei direcții esențiale.
- În primul rând, este vorba despre realizarea unui contact cât mai strâns cu calea de rulare, indiferent dacă este uscată, umedă, acoperită de polei sau de zăpadă. Pentru a se atinge un astfel de deziderat, anvelopele fabricate pentru a face față condițiilor de iarnă au profilele canalelor de evacuare a apei și zăpezii de pe banda de rulare într-o formă specială, pentru a îndepărta cât mai rapid apa din zona pneurilor;
- În al doilea rând, o altă preocupare a producătorilor este ca frânarea să se efectueze pe distanțe cât mai scurte, chiar dacă șoselele sunt alunecoase din cauza condițiilor meteo;
- În al treilea rând, un cauciuc de iarnă bun este durabil, fiind fabricat din materiale de ultimă generație, rezistente la uzură și la șocuri, ceea ce duce la posibilitatea folosirii lui pe o distanță considerabilă fără a apărea tocirea prematură.
1.1. Criterii în alegerea celor mai bune anvelope de iarnă
Un potențial cumpărător poate găsi cea mai bună ofertă, de regulă, în magazinele online, aici unde există diversitate de modele și costuri. Pentru a face, însă, o achiziție corectă, trebuie să țină cont de anumite criterii:
- Producătorul este pentru mulți principalul criteriu în alegerea unor anvelope de calitate. Pe piață există cauciucuri de la câteva branduri de renume, a căror calitate este garantată, indiferent de model. Printre numele celebre se numără: Pirelli, Michelin, Continental, Goodyear, Dunlop, Bridgestone, Nokian, Hankook, Falken, Firestone, Kumho, Nexen, etc;
- Dimensiunile corecte ale anvelopei trebuie să fie cele indicate de producător. Ele pot fi găsite în cartea tehnică a automobilului și sunt exprimate sub forma unei înșiruiri de cifre și de litere, ca de exemplu 265/35 R21, care arată diametrul, înălțimea și lățimea cauciucului, dar și modul de construcție;
- Indicele de viteză și de greutate arată viteza maximă la care poate fi condus un automobil dotat cu anvelope de iarnă, precum și greutatea maximă suportată de fiecare roată;
- Indicele consumului de combustibil este notat printr-o literă, de la A la G, unde A este cel mai eficient, iar G cel mai puțin eficient;
- Aderența pe terenul umed arată eficiența anvelopelor dacă șoseaua este acoperită cu apă sau zăpadă. Este notată tot cu o literă, într-un mod asemănător indicelui de consum de combustibil;
- Nivelul de zgomot exterior este precizat printr-o valoare măsurată în decibeli, ca de exemplu 71db. Cu cât cifra este mai mică, cu atât roțile vor crea un zgomot mai mic în timpul rulării.
O caracteristică esențială, pe care orice anvelopă de iarnă trebuie să o aibă este marcajul special, de tipul m s sau m+s, la care se poate adăuga opțional și cel sub forma unui munte, în interiorul căruia se află un fulg de zăpadă, care arată că aceste cauciucuri sunt destinate pentru parcurgerea unor drumuri acoperite cu un strat gros de zăpadă.
1.2. Cum se recunoaște o ofertă bună de anvelope de iarnă
Internetul este locul în care se întâlnesc cele mai bune oferte, deoarece aici concurența este acerbă, iar comercianții încearcă să atragă clienții prin avantaje care mai de care mai interesante. Fie că este vorba despre o reducere însemnată, fie că este vorba despre transportul gratuit sau montajul în service-ul propriu, clienții trebuie să navigheze pe mai multe pagini sau să folosească comparatoarele de prețuri existente în mediul online.
Deși prima tendință ar fi să se aleagă cele mai ieftine produse, totuși, e bine de știut că ele vin cu unele neajunsuri, cum ar fi o distanță de frânare mai lungă, consum de combustibil sporit sau zgomot la rulare mai puternic. Regula generală în această privință este că un produs oferă mai multe avantaje cu cât este mai scump.
Și în acest domeniu, însă, există unele echipamente destinate folosirii speciale, ca de exemplu pentru șoferii de raliu sau pentru cei care conduc în condiții extrem de dificile. Conform părerilor de pe forumurile de specialitate, cei mai mulțumiți șoferi au fost cei care și-au procurat anvelope din gama de prețuri medii, care oferă caracteristici de top și costuri accesibile.
2. Producători renumiți de anvelope de iarnă
Anvelopele pneumatice au o istorie îndelungată, de mai bine de 100 de ani, începând cu cele fabricate din cauciuc natural și ajungând până la cele fabricate în prezent, realizate din polimeri de cea mai bună calitate, care au încorporate în structura lor substanțe speciale (silicații sau uleiurile naturale) pentru a asigura performanțe deosebite. În acest domeniu au activat sute de producători, dintre care aproximativ zece s-au remarcat prin inovațiile introduse de-a lungul timpului și prin calitatea desăvârșită a produselor.
2.1. Anvelope de iarnă Pirelli
Pirelli este unul dintre cei mai mari producători de anvelope din lume. Brandul a apărut în Italia, la sfârșitul secolului al XIX-lea. S-a remarcat, în special, prin pneurile premium, care au încorporat întotdeauna cele mai noi inovații din domeniu. Dovada calității anvelopelor este și faptul că între anii 2011 și 2013, Pirelli a fost unic furnizor de anvelope pentru mașinile de Formula 1.
2.2. Anvelope de iarnă Dunlop
Anvelopele Dunlop sunt primele de tip pneumatic, create în 1888 de către un scoțian nemulțumit de cauciucurile solide ale tricicletei fiului său. De acolo, compania a ajuns să producă unele dintre cele mai bune produse, fiind preferate de foarte mulți piloți de raliu. De exemplu, dintre mașinile care au câștigat celebra întrecere de 24 de ore de la Le Mans, 34 au fost dotate cu astfel de anvelope. În privința produselor pentru iarnă, firma Dunlop a fost prima care a introdus sistemul anti lamelă, sistem care funcționează la fel de bine și pe asfalt uscat, și pe cel acoperit cu zăpadă.
2.3. Anvelope de iarnă Michelin
Brandul Michelin a apărut acum 150 de ani, fiind astăzi unul dintre cei mai mari producători pentru gama anvelopelor premium. Pneurile Michelin sunt considerate printre cele mai sigure și mai confortabile. Un alt element cu care se laudă compania este faptul că produsele ei sunt fabricate prin respectarea unor norme ecologice stricte.
2.4. Anvelope de iarnă Goodyear
Compania a apărut în secolul al XIX-lea și a fost denumită după celebrul chimist Charles Goodyear, cel care a descoperit vulcanizarea, ceea ce a permis folosirea cauciucului sintetic în locul celui natural. În prezent firma este cea mai mare producătoare de anvelope din lume. Calitatea produselor Goodyear este dovedită de numeroasele inovații introduse de-a lungul timpului, care au făcut din ele preferatele conducătorilor auto de pe tot mapamondul.
2.5. Anvelope de iarnă Nokian
Anvelopele Nokian sunt produse în Finlanda de peste 70 de ani. Ținând cont de condițiile meteo din această țară este firesc ca produsele acestui brand să fie destinate, în special, parcurgerii drumurilor acoperite de zăpadă sau gheață. Firma este prima la nivel mondial care a introdus tehnologia folosirii uleiurilor naturale în compoziția cauciucului sintetic pentru a îmbunătăți aderența pneurilor la calea de rulare.
2.6. Anvelope de iarnă Continental
Continental AG este o societate internațională cu sediul în Germania ce produce componente auto: anvelope, sisteme de frânare, sisteme pentru controlul stabilității, etc. Concernul, cu sediul central în localitatea Hanovra este pe plan mondial al doilea producător de sisteme electronice de frânare și ocupă locul al patrulea în producția de anvelope. Continental este unul dintre cei mai mari furnizori de componente din industria de autovehicule, domeniul producției de anvelope fiind unul însemnat in activitatea acestuia, cei de la Continental acordând însă o atenție deosebită și sistemelor de frânare, al controlului dinamicii vehiculului și al senzorilor electronici.
2.7. Anvelope de iarnă Firestone
Marca Firestone are o istorie de peste 100 de ani, remarcându-se la început prin faptul că a fost prima firmă care a introdus producția de masă a anvelopelor. Produsele Firestone se remarcă prin durabilitate crescută și prin calitatea superioară.
3. Recomandări de anvelope de iarnă cu performanțe deosebite
Dacă pentru utilizatorii obișnuiți, care circulă rareori în condiții de iarnă și care nu urmăresc ca automobilele să aibă performanțe maxime, sunt suficiente anvelopele din clasa de mijloc, pentru șoferii pretențioși există game de top, fabricate de către cei mai mari producători, care oferă cele mai bune performanțe. Ultimii, deși vor face o investiție superioară, vor obține echipamente ce înglobează cele mai noi descoperiri în domeniul siguranței auto.
Printre recomandările specialiștilor pentru cele mai bune anvelope de iarnă in 2024 se numără:
- Michelin Alpin, ajunse la cea de-a 6-a generație, anvelopele emblematice Michelin pentru condiții severe de iarnă. O referință în ceea ce privește performanțele pe timp de iarnă de la primul la ultimul kilometru. Locul 1 în teste pe zăpadă atunci când este uzată, cu longevitate excelentă.
- Profilele de ultimă generație precum SOTTOZERRO 3, CINTURATO WINTER 2 și SCORPION WINTER 2 de la Pirelli au un control crescut pe suprafețe acoperite cu zăpadă și distanță scurtă de frânare în toate condițiile de iarnă. Aderența sporită în toate condițiile de iarnă și rezistență redusă la rulare. Produsul a fost dezvoltat împreună cu producătorii de automobile. Performanța și potrivirea perfectă au fost întotdeauna valorile de bază pentru anvelopele din gama Pirelli, acest concept se aplică și pentru sezonul de iarnă.
- Noile anvelope WinterContact TS870 și WinterContact TS870 P de la Continental includ dimensiuni de anvelope între 14 și 18 inch pentru TS870 produse în Franta și între 16 și 22 inch pentru modelul TS870 P, produse in Cehia. Siguranța germană concepută pentru un control deosebit în orice condiții de iarnă. Bucurați-vă de o manevrabilitate precisă pe zăpadă și gheață mulțumită conceputului său cu canale și profil inteligent. Descoperiți performanțe excelente pe carosabilul umed datorită unei noi compoziții a compusului nostru CoolChili. Beneficiați de un kilometraj ridicat și o rezistență scăzută la rulare ce conduce la un consum redus de combustibil.
- Gama Winter Sport 5 produsă de brandul Dunlop provine din fabrici germane și este destinată, în special, pentru dotarea mașinilor de mare putere. Aderența de care aveți nevoie pentru drumurile de iarnă imprevizibile: aderență laterală supremă pe suprafețe alunecoase, performanță sporită pe carosabilul acoperit de zăpadă, rezistenţă la acvaplanare, eficiență din punctul de vedere al consumului de combustibil.
- Gama Winter Icept RS3 și Icept EVO3 de la Hankook s-a situat printre primele din topurile anvelopelor de iarnă, încadrându-se în categoria mid-high, cu raport calitate - preț excelent. Anvelopa compusa de silica cu încărcare ridicată asigură o performanță crescută pe teren umed. Ingredientele naturale asigură flexibilitatea cauciucului într-un interval larg de temperaturi. Un strat de oțel complet crește rigiditatea benzii de rulare și menține stabilitatea dreaptă chiar și la viteze mai mari. Aplicarea capacelor speciale pentru margini îmbunătățește răspunsul la direcție. Structura duală a rigidizatorului din fibră de carcasă asigură durabilitatea anvelopelor și rezistența la solicitare.
- Noile anvelope de la Nokian, WR Snowproof 1 si Snowproof 2, lansate în toamna anului 2023 sunt o combinație sportivă și modernă de manevrabilitate performantă și aderență pe timp de iarnă. Situațiile de condus zilnice, cum ar fi schimbările bruște de bandă și drumurile laterale umede, sunt gestionate cu ușurință datorită tracțiunii avansate, distanțelor de oprire mai scurte și siguranței îmbunătățită in viraje.
În concluzie, pentru a alege cele mai bune anvelope de iarnă in 2024, este necesară o documentare atentă si reprezintă o obligație pentru orice conducător auto responsabil, pentru că în acest fel va achiziționa produsele perfecte pentru necesitățile automobilului personal și, în acest fel, va putea să parcurgă în siguranță mulți kilometri pe drumurile dificile pe întreaga durată a anotimpului geros.
Surse foto: Shutterstock.com; Ro.pinterest.com